Search

JAZZ večer: Aleš Rendla kvintet, 14.3.2024, 20.30

13,00

Aleš Rendla kvintet je nastal ob snemanju moje druge plošče Dreamings/Sanjarije. Plošča je logično nadaljevanje zgodb, začetih na mojem prvencu Zgodbe/ARTales. Če sem takrat ideje črpal v glavnem iz preteklosti in se idejno naslonil na glasbene izkušnje ansamblov Quatebriga in Begnagrad, je nova plošča odraz aktualnega glasbenega trenutka in aktualnih življenjskih okoliščin.
Z glasbo, osvobojeno predsodkov o pravilnosti in primernosti posameznih estetskih pristopov, skušam gledati v prihodnost, ki gotovo prinaša več barvitosti in manj elitizma. V svojih glasbenih idejah skušam ustvarjati odprte forme, ki glasbenikom skozi improvizacijo omogočajo čim bolj pristno in iskreno komuniciranje. Hitre menjave razpoloženja pa zahtevajo tudi dobršno mero zbranosti. Impresionistični zasanjanosti klavirskega preludiranja, lahko že v naslednjem trenutku sledi mehanična urejenost ritem sekcije. Nostalgična jazzovska tema na saksofon se lahko razvije v popolno svobodno kolektivno improvizacijo. Skratka gre za glasbo nasprotij in kontrastov, vse od kompleksnega petja škržatov pa vse do najbolj enostavne pentatonične melodije. Potovanje brez zadržkov in vprašanj, brez skritih pomenov in zadržkov, torej gre za glasbo, letečo na krilih domišljije.
Tematsko so posamezne skladbe vezane na določen dogodek, čustvo ali glasbeni problem,večinoma pa pisane na kožo posameznemu glasbeniku. Tako, da jo ta lahko začuti kot svojo. Čeprav glasba vsebuje elemente različnih glasbenih zvrsti, vse od jazza, etna, sodobne improvizirane glasbe, tja do fusiona, pa z veliko mero ritmične in melodične izvirnosti skuša hoditi po svoji poti.
Aleš Rendla kvintet sestavljajo:
Blaž Švagan – tenorski in sopranski saksofon
Aljaž Rendla –klarinet in alt klarinet
Aljoša Kavčič –klaviature (klavir)
Jošt Lampret –kontrabas in el. bas kitara
Aleš Rendla –bobni in tolkala
Jazz koncerte organiziramo v sodelovanju z Zavod 2-5-1 JAZZ.
Back to Top
Product has been added to your cart